wonen in Deurne

Deurne is het vierde grootste district van de stad Antwerpen en heeft als district het tweede grootste inwonersaantal van de stad. De geografie van Deurne wordt gekenmerkt door de centrale ligging van het Rivierenhof, die samenvalt met de vallei van de rivier Schijn. De buurten ten noorden van de Schijn worden gegroepeerd als Deurne-Noord (Deurne Dorp, Bosuil, Ruggeveld,...); de buurten ten zuiden van de rivier als Deurne-Zuid (Morkhoven, Muggenberg, Kriekenhof, Driekoningen, Eksterlaar, Boekenberg,...). Het dorp Deurne ontstond aan de noordelijke rand van de Schijnvallei, rond de Turnhoutsebaan. Deze wijk staat vandaag nog steeds bekend als Deurne Dorp.

natuur

Deurne mag dan wel het dichtsbevolkt zijn, toch is er heel veel ruimte voor natuur en landschap. Publiekstrekker is ongetwijfeld het Rivierenhof, maar ook domein Ertbrugge, het Boekenbergpark (met ecologische zwemvijver), de Bremweide en de vallei van het Groot Schijn zorgen dat Deurne het scharnierpunt is tussen de stad Antwerpen en de Voorkempen.

 

Het provinciaal domein Rivierenhof is met een oppervlakte van 132 hectare het grootste park in de stad Antwerpen. We vinden er naast vele wandelpaden ook petanqueterreinen, tennisvelden, minigolf, speeltuin, kinderboerderij, verkeerstuin en niet te vergeten een openluchttheater waar in de zomer diverse optredens bij te wonen zijn.

mobiliteit

Deurne kent een centrale ligging binnen de provincie Antwerpen. We bevinden ons op slechts enkele kilometers van het stadscentrum en hebben meteen toegang tot de belangrijkste Antwerpse invalswegen. Restaurants, cafés, winkels en scholen zijn vlot bereikbaar en het openbaar vervoer met ondermeer bussen en de tramlijnen 4, 5, 8, 9, 10 en 24 brengen ons in no- time naar de gewenste locatie.

 

In het uiterste zuiden van Deurne ligt de Internationale Luchthaven van Deurne welke voornamelijk gebruikt wordt als zakenluchthaven. Daarnaast zijn er enkele vliegscholen en enkele vliegclubs gevestigd, alsook ook het Stampe en Vertongen-luchtvaartmuseum


sport

District Deurne is sinds jaar en dag de thuishaven van Royal Antwerp FC. Het Bosuilstadion werd ingehuldigd op 1 november 1923 en zal de komende maanden een heuse make-over ondergaan.

 

Daarnaast telt Deurne ook menig sportverenigingen verspreid over verschillende sportinfrastructuren. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan Sporthal en zwembad Arena, buurtsportballon, Sporthal Expo, ...

 

 In april 2019 moesten we helaas afscheid nemen van ijsbaan Ruggeveld, vanwege onomkeerbare schade aan het dak, maar men is momenteel al men volop bezig aan de procedure voor de bouw en exploitatie van de nieuwe ijsbaan verder uit te rollen. Hiermee mogen we dus zeker zijn van een nieuwe sportieve bestemming!

cultuur

Deurne is niet alleen een heel groen district met verschillende parken. U kan de boeiende geschiedenis van Deurne aflezen uit de oude dorpskern, de vele kastelen, kerken, musea en monumenten.

 

Op de grens met het district Merksem vinden we de multifunctionele evenementenhal het 'Sportpaleis' waar verschillende evenementen worden georganiseerd, zoals concerten, sportbijeenkomsten, feesten en beurzen. Het gebouw ligt terzijde van de Antwerpse ring. Oorspronkelijk was het gebouw voor sportwedstrijden (vooral baanwielrennen) bedoeld, maar die vinden er tegenwoordig nog maar weinig plaats.

 

Het Sportpaleis is nu vooral bekend door grote optredens van nationale en internationale artiesten. Sinds 1985 vindt er ook jaarlijks de klassieke concertenreeks van de Night of the Proms plaats.